Cauta

miercuri, 1 iunie 2011

Despre crenvursti si prajituri in forma de urs

Stiam ca stam prost la capitolul nutritie, dar nici chiar asa. Zilele trecute am citit spusele unei mamici care ii dadea copilului de 1 an si jumatate "crenvuste"  si pate de ficat la micul dejun. Am intalnit frecvent parinti care povesteau despre "prajiturica energizanta" in forma de ursulet, care are un cearsaf de ingrediente, printre primele fiind muuuult zahar, si apoi multe alte porcarii. La tv ni se spune ca este cu ingrediente naturale, dar bineinteles nu se spune si cantitatea sau calitatea acelor ingrediente naturale.
Mi-ar placea ca acesti parinti sa isi puna cateva intrebari:
Bunicii lor cat de des mancau zahar (mai ales cei de la tara)?
Cat de des mancau crenvursti in compozitia pe care o gasim in zilele noastre in magazine?
Din dex aflam ca acest crenvurst ar trebui sa contina carne de vita si slanina si sa fie in mat de oaie. V-ati uitat pe ingredientele crenvurstilor cumparati? Eu cred ca nu. Sau daca v-ati uitat si nu va pasa, aveti grija sa nu va pese cand este prea tarziu.

6 comentarii:

  1. M-am pornit pe comentarii :)). De prajitura ursulet nu stiu nimic, dar stiu din surse sigure ca sunt MEDICI care recomanda crenvurstii de la 1 an. Bineinteles, varianta "pentru copii :)" de la o firma renumita.
    Eu zic ca ar trebui lucrat la trainuirea medicilor, la legislatie si la publicitate repetitiva si pe alte medii decat netul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Medicii sunt trainuiti de banii de la companiile farmaceutice si alimentare.(nu toti) :) Daca parintele stie ce sa aleaga pentru copilul lui, se vor cerne si doctorii... dar e cale foarte foarte lunga. Prjitura in forma de urs este celebra barni :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic sa nu ii judecam pe toti medicii dupa catziva care nu dau tocmai solutiile cele mai bune ...de altfel se stie ca padure fara uscaturi nu exista ....eu sunt medic pediatru si nu asi recomanda nimanui asa ceva si mai ales copilului meu nu i-asi da NICIODATA cremwusti sau pate " pentru copii"

    RăspundețiȘtergere
  4. Insist sa persist...asadar, precum am mai scris si intr-un precedent mesaj pe care nu l-ati afisat , NU toti medicii sunt la fel....iar faza asta cu " trainuitul " ( care by the way nu e cuvant existent in limba romana ) Nu este deloc adevarata....pur si simplu medicii respectivi sunt si ei oameni ca si voi ceilalti si unora nu le pasa atat de tare de factorul nutritie ....companiile alimentare nu au nici o legatura cu medicii, doar cele farmaceutice si nici acelea nu fac " training-uri " medicilor ci doar o simpla informare !
    Spun toate cele mai de sus in deplina cunostina de cauza pt ca sunt medic si fac parte dintre cei multi care NU ar recomanda nici copiilor si nici macar adultilor asa alimente 8;p

    RăspundețiȘtergere
  5. Tzepoasa, nu ti-am blocat comentariile, dar am ajuns mai tarziu sa le aprob.
    Stiu ca trainui nu e cuvant in limba romana, dar uite ca anii de corporatie isi mai lasa amprenta pe limbajul meu uneori. Imi cer scuze daca te-a deranjat.
    Cand am spus medicii m-am referit la majoritatea lor nu la cei cativa care nu fac asta. Si da, stiu sigur atat despre companii farmaceutice cat si alimentare care platesc, spaguiesc doctori. Si nu, nu e o simpla informare. Nici macar acele congrese renumite si sponsorizate de ei nu reprezinta simple informari.
    Faptul ca tu nu recomanzi asa ceva unui parinte pentru copilul sau este un pas bun si o raza de lumina asupra lumii doftoricesti (nici asta nu e cuvant romanesc, ma vezi scuza din nou).

    RăspundețiȘtergere
  6. Neintelegerea (din partea mea) a fost clarificata si imi cer scuze daca m-am agitat si poate acidulat in ultimul mesaj.
    Sa stii ca in aceasta bransa exista un pic mai multi decat " cativa " si in special printre cei mai tineri...ideea este sa nu te opresti niciodata la primul medic care iti iese in cale ci sa cauti pana gasesti exact ceea ce iti doresti.
    In continuare imi mentin parerea referitor la companiile alimentare si medici ...desi ar putea fii adevarata daca numim companie alimentara firmele renumite de mancarici pt bebelusi.
    La partea cu congresele iar nu pot sa fiu de accord cu tine ...e adevarat ca companii mari sponsorizeaza congresele si apar cu prezentari in care iti prezinta cat de minunat si nemaipomenit este produsul lor DAR nici noi nu suntem spalati pe creier astfel incat sa credem orice ni se prezinta....iar aceste prezentari sunt cateva pe langa celelelalte prezentari extrem de serioase si importante ale colegilor cu mult mai multa experienta in anuminte domenii si din tari mult mai dezvoltate ca ale noastre.
    Eu consider ca NU tot din ceea ce auzi trebuie sa iei de-a gata ( si cred ca este valabil in orice domeniu ) !
    Eu consider ca fiecare dintre noi ar trebui sa ne informam mult mai bine, indiferent de natura profesiei noastre , caci un om informat este un om castigat ...numai asa vom reusi sa discernem lucrurile cu adevarat importante .
    In final si fara nici o legatura cu acest subiect asi vrea sa te felicit pentru site, in special partea cu retete pentru cei mici ....de foarte multa vreme eram in cautare unor retete de prajituri/biscuiti cat mai sanatoase si fara zahar...am sa le testez si eu si sper sa le devin fidela 8;p

    RăspundețiȘtergere